2020/09/27

Mikä on EU?

Kuva 1. Euroopan union lippu.

Euroopan unioni on kansainvälinen taloudellinen ja poliittinen liitto, jonka tavoitteena on edistää vapautta ja tasa-arvoa sekä tieteellistä, kulttuurillista ja taloudellista kehitystä. Euroopan unionin juuret ovat Euroopan hiili- ja teräsyhteisössä, joka perustettiin toisen maailmansodan jälkeen (1952), tavoitteena luoda kuuden jäsenensä välille niin kiinteät kauppasuhteet, ettei sotaa voisi enää millään pitää järkevänä. Vuonna 1958 tästä kehittyi Euroopan yhteisö. Varsinainen Euroopan unioni perustettiin vuonna 1993 Maastrichtin sopimuksen ratifioinnin yhteydessä. Nykyisen muotonsa EU saavutti vuonna 2009 Lissabonin sopimuksen myötä.

Rauhanprojektina EU onkin ollut mitä onnistunein ja Euroopan unioni sai vuonna 2012 jopa Nobelin rauhanpalkinnon. EU on kehittynyt ja laajentunut paljon alkuajoistaan ja puhuttaa nykyään monia, niin hyvässä kuin pahassakin. Erityisesti 2010-luvun taloudelliset ongelmat ovat aiheuttaneet suurta kuohuntaa ja jopa järjestön historian ensimmäisen eropyynnön. Tämä kirjoitus yrittää hahmottaa hieman EU:n perusteita. Kirjoitus toimii uuden EU-sarjan aloitustekstinä. Tulevissa teksteissä käsitellään tarkemmin erilaisia Euroopan unioniin liittyviä aiheita.

Euroopan unionin perustiedot

Vuonna 2020 Euroopan unionissa on Britannian EU-eron jälkeen 27 jäsenvaltiota. EU-27:n väkiluku on noin 447 miljoonaa. Jos EU:n yhtenäisyys syventyisi, tämä tekisi siitä maailman kolmanneksi väkirikkaimman valtion Intian (1380 miljoonaa) ja Yhdysvaltojen (331 miljoonaa) välissä. EU:n bruttokansantuote on noin 18 700 miljardia dollaria, mikä tekee siitä maailman toiseksi suurimman talouden Yhdysvaltojen ja Kiinan välissä. EU:n osuus maailman taloudesta on noin 16%. EU-27:n hiilidioksidipäästöt ovat noin 3,9 Gt vuodessa. Tämä on noin 11% globaaleista 36 Gt CO2-päästöistä. 
 
Euroopan unionin lipussa on 12 tähden muodostama ympyrä sinisellä taustalla. Tähtien lukumäärä ei liity mitenkään jäsenvaltioiden määrään, vaan ne symboloivat Eurooppalaisia ihanteita: yhtenäisyyttä, solidaarisuutta ja harmoniaa. Euroopan unionin "kansallislaulu" eli Euroopan hymni on Beethovenin Oodi ilolle. EU:n motto taas on "Moninaisuudessaan yhtenäinen". Tämän osoituksena EU:lla onkin 24 virallista kieltä, joista yksi on suomi. Kaikista kielistä voi kuunnella näytteen täältä.
 
Euroopan union ytimessä on sisämarkkina-alue, jonka puitteissa kaikki EU-maiden kansalaiset saavat käydä tullivapaata kauppaa keskenään. EU sallii kansalaistensa myös matkustaa, asua ja työskennellä vapaasti missä vain jäsenvaltiossa valtioiden rajoista riippumatta.
 
Suurin osa jäsenvaltioista on mukana yhteisvaluutassa, eurossa. Osa jäsenistä käyttää kuitenkin edelleen omaa vanhaa valuuttaansa, joka heillä oli käytössä ennen Euroopan unioniin liittymistään. Euron tavoitteena on ollut luoda vakautta ja yhtenäisyyttä EU:n alueelle, mutta siihen liittyvät tiukat säännöt ovat aiheuttaneet myös tuntuvaa haittaa euroalueella. Lukuisat taloustieteilijät ovat kritisoineet euroa merkittävästi ja eurojärjestelmän huomattava kehittäminen voikin olla edellytyksenä EU:n säilymiselle. Oheinen kartta esittää EU:n jäsenvaltiot sekä ne valtiot, jotka ovat ottaneet yhteisvaluutan käyttöönsä.

Kuva 2. EU:n jäsenvaltiot ja euroalue. Lähde

EU:n toimielimet

EU:n politiittisesta linjasta ja painopisteistä päättää Eurooppa-neuvosto, johon kuuluvat jäsenvaltioiden päämiehet (Suomea edustaa pääministeri), Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja sekä Euroopan komission puheenjohtaja. Se ei kuitenkaan päätä laeista. Eurooppa-neuvostoa ei tule sotkea Euroopan neuvostoon, joka on täysin EU:sta erillinen ihmisoikeusjärjestö. Eurooppa-neuvosto voi esittää toiveita

Euroopan Unionin lainsäädäntöä hoitaa yhteistyössä kolme eri toimielintä:

  • Euroopan parlamentti, joka edustaa EU:n kansalaisia ja joka valitaan suorilla kansanvaaleilla (705 jäsentä, joista 14 Suomesta)
  • Euroopan unionin neuvosto, joka edustaa yksittäisten EU-maiden hallituksia (jäsenet ovat maiden ministereitä) ja jonka puheenjohtajana kukin EU-maa toimii vuorollaan
  • Euroopan komissio, joka edustaa koko unionin etuja ja koostuu jäsenvaltioiden ehdottamista komissaareista (27 jäsentä). 

Euroopan komissio on ainoa elin, joka voi tehdä lakialoitteita, mutta nämä kolme ryhmää pystyvät kukin osaltaan vaikuttamaan EU-lakien lopulliseen muotoon. Tämä on kuitenkin yksi EU:n erikoinen epädemokraattinen piirre: kansan äänestämät europarlamentaarikot eivät voi itse ehdottaa uusia lakeja! Parlamentin puhemieskään ei osallistu poliittisista linjauksista päättävän Eurooppa-neuvoston kokouksiin. EU:n kansalaiset voivat kuitenkin tehdä EU:n kansalaisaloitteita. Mikäli aloitteen taakse saadaan vähintään miljoonaa kannattajaa koko EU:sta ja riittävän suuri kannatus vähintään seitsemässä jäsenvaltiossa, aloite otetaan Euroopan komission harkintaan.

EU:lla on kolme presidenttiä! Nämä presidentit johtavat edellisiä toimielimiä. 

Ursula von der Leyen (Saksa) - Twitter: @vonderleyen

Euroopan komission puheenjohtaja
 
EU-maiden valtionpäämiesten valitsema, parlamentin hyväksymä

Toimikausi 5 vuotta


Charles Michel (Belgia) - Twitter: @eucopresident
 
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja
 
EU-maiden valtionpäämiesten valitsema
 
Toimikausi 2,5 vuotta
David-Maria Sassoli (Italia) - Twitter: @EP_president
 
Euroopan parlamentin puhemies
 
Euroopan parlamentin valitsema  

Toimikausi 2,5 vuotta


Lisäksi EU:lla on useita muita toimielimiä. Niistä muutamia tärkeimpiä ovat

  • unionin tuomioistuin, joka varmistaa, että EU:n lainsäädäntöä noudatetaan
  • tilintarkastustuomioistuin, joka tarkistaa unionin toiminnan taloushallinnon
  • Euroopan ulkosuhdehallinto, joka avustaa union ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan edustajaa
  • Euroopan keskuspankki (EKP), joka vastaa EU:n rahapolitiikasta
Muita Euroopan merkittävimpiä johtajia ovat
 

Josep Borrell (Espanja) - Twitter: @JosepBorrellF

Euroopan ulkosuhdehallinnon johtaja

Toimikausi 5 vuotta

Yksi Euroopan komission varapuheenjohtajista


Christine Lagarde (Ranska) - Twitter: @Lagarde
 
Euroopan keskuspankin pääjohtaja
 
Toimikausi 8 vuotta

Eurooppa-neuvoston valitsema

 

 

EU on monimutkainen organisaatio, joka yrittää tasapainotella kansalaisten, valtioiden hallitusten ja puhtaasti EU:n etuja. Kytkökset eri organisaatioiden välillä jäävät helposti epäselviksi. Kuva 3 pyrkii avaamaan graafisesti EU:n koostumusta.

 

Kuva 3. EU:n toimielimet ja niiden väliset kytkökset. Lähde

Tämä teksti oli lyhyt esittely Euroopan unionista. Tulevissa kirjoituksissa tutustumme tarkemmin eri toimielimiin sekä EU:n ongelmiin ja mahdollisiin kehityssuuntiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kansallinen luontopalvelus

Pysäyttäviä kokemuksia Kesän aikana Elokapinan Suomen osasto on istunut Mannerheimintiellä ja Senaatintorilla ja vaatinut hallitukselta tiuk...