Saudi-Arabian hallintoa kritisoinut toimittaja Jamal Khashoggi astui Saudi-Arabian konsulaattiin Turkissa hakeakseen avioeropapereita, jotta voisi mennä naimisiin uuden naisystävänsä kanssa. Vaimoehdokas odotti konsulaatin ulkopuolella monta tuntia, kunnes kävi kysymässä missä mies viipyy. Hänelle kerrottiin, että Jamal oli jo hoitanut asiansa ja lähtenyt pois. Tämän jälkeen miestä ei nähty enää koskaan.
Turkin viranomaiset raportoivat pian, että he olivat saaneet haltuunsa ääninauhoitteita, joissa kuuluu kuinka Khashoggi tapettiin kiduttamalla. Juuri samana päivänä, kun Khashoggi vieraili konsulaatissa, paikalle saapui myös 15 hengen miesjoukko Saudi-Arabiasta. Miehet olivat konsulaatissa vain muutaman tunnin ja palasivat sitten kotimaahansa. Saudi-Arabian hallinto väitti, että miehet olivat turisteja, mutta yleinen epäilys oli, että nämä mm. Saudien turvallisuuspalveluissa työskentelevät miehet olisivat valtion oma murhaiskujoukko. Oletettavasti murhan jälkeen Khashoggin ruumis paloiteltiin ja salakuljetettiin ulos konsulaatista.
Kävi ilmi, että tuona päivänä konsulaatin henkilökuntaa oli yllättäen lähetetty viettämään vapaapäivää. Konsulaatin turvakamerat olivat sattumalta myös poissa käytöstä juuri tapahtumien aikaan. Konsulaatista ei myöskään esitetty todisteeksi esimerkiksi Khashoggin allekirjoittamia dokumentteja, vaikka hän oli väitetysti hoitanut asiansa ennen poistumistaan. Turkin poliisi tutki myöhemmin konsulaattia ja löysi seiniltä vastamaalattuja kohtia, jotka sopisivat hyvin peittämään murhasta aiheutuneita veriroiskeita.
Pitkän kieltämisen jälkeen Saudi-Arabian hallinto on lopulta myöntänyt, että Khashoggi kuoli konsulaatissa, jouduttuaan "nyrkkitappeluun" työntekijöiden kanssa.
Kahden viikon valehtelun ja peittelyn jälkeen tämmöinen selitys on äärimmäisen epäuskottava. On ilmeisen selvää, että Saudi-Arabian hallinto - todennäköisesti kruununprinssi Mohammad bin Salman - komensi hallinnon kannalta epämiellyttäviä asioita raportoivan Jamal Khashoggin murhattavaksi. Toivon mukaan Suomen ja muiden EU-jäsenvaltioiden hallitukset ottavat voimakkaasti kantaa asiaan, vaikka Atlantin takaisen suurvallan johtaja ei näin tee. Samoin toivoisin, että demokraattiset valtiot seisoisivat Kanadan rinnalla heidän kiistassaan Saudi-Arabian kanssa, joka koski vaatimusta vapauttaa naisten oikeuksia ajaneet kansalaisaktivistit. Yhdysvaltojen asekauppoja Saudi-Arabian kanssa ei ilmeisesti olla keskeyttämässä niiden suuren rahallisen arvon takia. Saadaanko näin määritettyä sananvapauden hinta ja onko Euroopan Unioni valmis maksamaan sen?
Jamal Khashoggin viimeisen viestin arabimaailman tarvitsemasta ilmaisunvapaudesta voi lukea täältä.